Hoeveel loon tijdens feestdagen?

Gepubliceerd op 3 september 2024 om 18:22

Als werknemer, maar zeker ook als werkgever, is het belangrijk om te weten hoe de loonbetalingen tijdens feestdagen correct van kracht zijn. Het kan namelijk voorkomen dat er in uw CAO, met name in de horeca of zorg, afspraken zijn gemaakt over het uurloon van werknemers tijdens feestdagen. Dat betekent dat de werknemer mogelijk recht heeft op een hoger loon tijdens deze dagen. 

 

Maar moeten werkgevers eigenlijk wel een hoger loon aanbieden? En op welke officiële feestdagen gelden dergelijke loonsverhogingen? We vertellen er graag meer over in deze blog. 

 

Heeft de werknemer recht op een hoger salaris tijdens feestdagen? 

Wettelijk gezien zijn werkgevers niet verplicht om een hoger loon uit te betalen tijdens feestdagen. Dit komt doordat er in de wet enkel is beschreven wat het reguliere minimumloon is en er geen specifieke bepalingen zijn opgenomen over toeslagen voor werken op feestdagen. 

 

Toch is een hoger loon bij feestdagen vandaag de dag een ongeschreven regel geworden. Dat komt doordat werkgevers niet zonder personeel willen komen te zitten op dagen waarop het moeilijker is om werknemers in te plannen. Om medewerkers te motiveren om tijdens feestdagen te werken, bieden veel bedrijven daarom een feestdagentoeslag of extra vergoeding aan. Hoger loon dan ook niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel aan te raden. 

 

Andere vergoedingen tijdens feestdagen

Het is in de wet beschreven dat werknemers niet automatisch recht hebben op extra loon tijdens feestdagen, tenzij anders wordt beschreven in de CAO’s. Toch is een officiële feestdag in feite een zondag of weekenddag. Dat betekent dat werknemers mogelijk niet direct hoger loon ontvangen, maar wel recht hebben op een compensatie. Omdat feestdagen normaal gesproken als vrije dagen gelden, kan werken op deze dagen dan worden gezien als overwerk. Zij kunnen dan aanspraak maken op een compensatiedag of extra uitbetaling, afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden. 

Wat zijn officiële feestdagen in Nederland? 

Er zijn in Nederland 11 officiële feestdagen, waar de meeste mensen vrij zijn of een toeslag krijgen als ze moeten werken. Deze feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, eerste en tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag en eerste en tweede kerstdag. Het kan voorkomen dat de werknemer geen vrij krijgt wanneer in de CAO staat beschreven dat zij verplicht zijn om te werken, veelal in de zorg of horeca.

Waar moet u rekening mee houden bij het bepalen van loon bij feestdagen? 

Het belangrijkste advies dat we kunnen geven is om uw CAO zorgvuldig te raadplegen, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. De collectieve arbeidsovereenkomst van uw sector of bedrijf bevat vaak specifieke bepalingen over loonbetalingen tijdens feestdagen, inclusief eventuele toeslagen of compensaties. Staat hier niets specifiek over vermeld? Dan is extra loon tijdens feestdagen dus ook geen verplichting.
 

Meer weten over het loon van werknemers bij feestdagen? 

Heeft u vragen over eventuele toeslagen, compensatiedagen of andere vergoedingen voor het werken op feestdagen? Of heeft u te maken met een specifieke kwestie op het gebied van loonuitkering? Bij JKN Juridisch Advies adviseren wij u graag over dergelijke kwesties. Onze specialisten verdiepen zich in uw vraagstuk en ​​voorzien u van op maat gemaakt juridisch advies. Wij zorgen ervoor dat u volledig geïnformeerd bent over uw rechten en plichten. 

Neem dan ook geheel vrijblijvend telefonisch contact met ons op via 0341 - 49 68 54 of vul het contactformulier op onze homepagina in.