Procederen

Veel mensen hebben in hun leven minstens één keer een juridisch geschil met een persoon of organisatie. Deze geschillen worden in de meeste gevallen onderling opgelost of met behulp van mediation. Echter kunnen er soms ook situaties ontstaan waarbij de rechter als laatste redmiddel moet worden ingeschakeld. Dit proces, bekend als procederen, kan complex en tijdrovend zijn.

 

Maar hoe verloopt een gerechtelijke procedure nu eigenlijk? Hoewel individuele gevallen kunnen verschillen, zijn er enkele gemeenschappelijke stappen die de meeste procedures doorlopen. We vertellen er graag meer over.

 

Wat is procederen? 

Procederen is het juridische proces waarbij een geschil tussen partijen wordt voorgelegd aan een rechtbank. Vaak is dit het gevolg van een juridisch geschil dat niet onderling kan worden opgelost. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door conflicten over contracten, schadeclaims of familierechtelijke zaken. Tijdens het proces worden beide partijen gehoord, waarna de rechter de zaak beoordeelt op basis van de ingediende documenten en getuigenissen. 

 

Het doel van procederen is om een bindende uitspraak te krijgen die de rechten en plichten van de betrokken partijen vastlegt.

Hoe gaat zo’n procedure in zijn gang? 

Mocht u er met de wederpartij onderling niet zijn uitgekomen, dan is een mogelijke vervolgstap het opstarten van een procedure. Als u de rechter wil vragen om de situatie te beoordelen, moet een procedure worden gestart met een dagvaarding of een verzoekschrift. Een dagvaarding is gericht aan de wederpartij en hierin wordt uitgelegd waarover het conflict gaat en wat u wilt. In een verzoekschrift vraagt u daarentegen de rechter om iets te beslissen. De wederpartij mag reageren op de dagvaarding of het verzoekschrift.

 

De rechter zal de dagvaarding of het verzoekschrift bestuderen waarop hij, in de meeste gevallen, bepaald dat er een zitting komt. Middels een brief zullen beide partijen voor die zitting worden uitgenodigd. Indien nodig krijgt ieder de kans om hun kant van het geschil toe te lichten.

 

Vervolgens zal de rechter een termijn vastleggen waarbinnen hij een uitspraak zal doen. De rechter doet niet in alle gevallen een uitspraak. Zo kan hij ook een tussenuitspraak doen waarbij hij bepaalt dat er nader onderzoek moet worden verricht om tot een definitieve beslissing te komen. De rechter kan ook bepalen dat er een zitting voor een getuigenverhoor moet worden ingepland.

 

Vervolgens kan hij tijdens de zitting de mogelijkheid geven aan de partijen om onderling het conflict op te lossen door afspraken te maken met elkaar. De rechter doet dan geen uitspraak. Dit noemt men een schikking. Mocht u het dan niet eens zijn met de uitspraak van de rechter, dan is er in de meeste gevallen de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Dit zal u binnen een termijn van drie maanden kenbaar moeten maken.

 

Redenen om te kiezen voor procederen

Procederen is enkel van belang wanneer sprake is van een geschil dat onderling niet kan worden opgelost. Dit kan het geval zijn bij complexe zaken met grote belangen, waar een juridische uitspraak aan te pas moet komen of wanneer u geen contact wenst met de partij in kwestie. 

 

Procederen doet u: 

  • Wanneer iemand niet meer in staat is om de regie te voeren
  • Wanneer sprake is van een complexe kwestie
  • Wanneer er geen contact is gewenst tussen partijen onderling
  • Wanneer u er zeker van wilt zijn dat er een oplossing komt

Profiteer van een jurist tijdens procedures

Vaak wordt gedacht dat er altijd advocaten moeten worden ingezet tijdens procedures. En hoewel dit natuurlijk het geval kan zijn, is dit zeker niet altijd noodzakelijk. In de volgende gevallen kunt u terecht bij een jurist:

 

  • Een vordering onder de € 25.000;
  • Arbeidszaken;
  • Huurzaken;
  • Verkeersrecht;
  • Belastingrecht:
  • Leningen tot € 40.000.

 

Wat zijn de kosten voor een procedure bij de rechtbank? 

Het starten van een procedure bij de rechtbank brengt verschillende kosten met zich mee. Hierbij moet gedacht worden aan griffierecht, kosten voor de advocaat/jurist, gerechtsdeurwaarder en het versturen van aangetekende post. Onder het griffierecht valt het bedrag dat betaald moet worden aan de rechtbank als u een procedure wilt starten. De hoogte van het griffierecht verschilt per procedure. De tarieven zijn te vinden op de website van de Rechtspraak.

 

Het inschakelen van een advocaat kan prijzig zijn. Als u deze kosten niet kan dragen, komt u wellicht in aanmerking voor door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand. U betaalt dan een eigen bijdrage aan de advocaat, welke berekend wordt aan de hand van uw verzamelinkomen. De overige kosten van de advocaat wordt in dat geval vergoed door de overheid. Meer informatie vindt u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

 

Wie betaalt de kosten voor het procederen na uitspraak? 

In de meeste gevallen wordt de verliezende partij veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van de ander. Dit noemt u een kostenveroordeling. Het is ook mogelijk dat de rechter besluit om iedere partij zijn eigen proceskosten te laten betalen.

 

Het grootste voordeel om voor een jurist te kiezen en niet voor een advocaat, is het lagere uurtarief. Daarnaast mag een jurist, in tegenstelling tot een advocaat, een zaak op basis van '‘no cure, no pay'‘ in behandeling nemen. JKN Juridisch Advies biedt deze mogelijkheid in veel consumentenrecht zaken dan ook aan. 

 

Kunnen wij u ondersteunen bij procedures in de rechtbank? 

Bij JKN Juridisch Advies beschikken wij over de kennis om van waarde te zijn wanneer het aankomt op procederen. Onze juristen hebben alle ervaring in huis om u te ondersteunen tijdens juridische geschillen of andere vraagstukken waarbij professionele hulp nodig is. Wij behandelen dergelijke kwesties met alle zorg en aandacht en voorzien u van waardevol advies zodat u weet waar u aan toe bent. En dat alles doen we tegen een aantrekkelijk tarief. 


Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw specifieke situatie? Neem dan geheel vrijblijvend telefonisch contact met ons op via 0341 - 49 68 54 of vul het contactformulier op onze homepagina in.

Veelgestelde vragen over procederen in de rechtbank

Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

Een advocaat is een jurist met een extra opleiding en bevoegdheden om cliënten in de rechtbank te vertegenwoordigen en specifieke juridische handelingen te verrichten. Advocaten zijn ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Een jurist is iemand met een juridische opleiding die in verschillende functies kan werken, zoals juridisch adviseur of bedrijfsjurist, zonder de bevoegdheid om als advocaat in de rechtbank op te treden.

Hoelang duurt een gerechtelijke procedure gemiddeld?

De duur van een gerechtelijke procedure kan sterk variëren afhankelijk van de aard en complexiteit van de zaak, de betrokken rechtbank, en eventuele vertragingen. Gemiddeld kan een eenvoudige zaak enkele maanden tot een jaar duren, terwijl complexere zaken meerdere jaren in beslag kunnen nemen. Factoren zoals de noodzaak van deskundigen onderzoeken, de beschikbaarheid van partijen en getuigen, en eventuele beroepsprocedures kunnen de duur verder verlengen.