Strafbeschikkingen
De wet geeft de OvJ sinds 2008 de bevoegdheid straffen op te leggen, zonder tussenkomst van de rechter. De OvJ werkt bij het Openbaar Ministerie (OM) en vertegenwoordigt het OM. De OvJ leidt de politie bij het opsporingsonderzoek etc. Een strafbeschikking wordt ook wel een “OM-afdoening” genoemd.
Overtredingen en misdrijven = strafbeschikking?
De OvJ legt zelf een straf op voor misdrijven en overtredingen. U hoeft dan niet naar de rechter. Het OM kan geen gevangenisstraffen opleggen. Bovendien kan de OvJ alleen een strafbeschikking opleggen bij overtredingen of misdrijven waarvoor maximaal zes jaar gevangenisstraf kan worden gegeven. Wat een misdrijf en een overtreding is, is bij wet bepaald. In het algemeen zijn overtredingen de lichtere strafbare feiten, tegenover de zwaardere strafbare feiten (misdrijven). Openbaar dronkenschap is bijvoorbeeld een overtreding.
Waar herkent u een strafbeschikking aan?
De strafbeschikking van de OvJ herkent u vaak aan de “O” op de brief. In die brief staat ook welke straf de OvJ u oplegt.
Heeft u een brief in de vorm van een boete in de brievenbus ontvangen van het CJIB? Dan is de kans zeer groot dat dit een strafbeschikking is van het Openbaar Ministerie. De brief ziet er uit alsof er een onschuldige boete is opgelegd. Betalen en klaar. Het is een boete, maar let op: er zit een addertje onder gras. Wanneer u de boete betaalt dan komt er een aantekening op uw strafblad. En wanneer u de strafbeschikking accepteert en betaalt dan kunt u daar weer problemen mee krijgen wanneer u bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wil aanvragen. Een strafbeschikking staat dus gelijk aan het oordeel van een rechter.
Soms roept de OvJ u op voor een zitting. Dat betekent dat de OvJ een strafbeschikking wil opleggen, maar u daarover nog wil spreken.
Een strafbeschikking is géén boete (let hierop!)
Heeft u een brief in de vorm van een boete in de brievenbus ontvangen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)? Dan is de kans zeer groot dat dit een strafbeschikking betreft die afkomstig is van het Openbaar Ministerie. De brief ziet er uit alsof er een onschuldige boete is opgelegd. Betalen en klaar. Het is een boete, maar let op: er zit een addertje onder gras. Wanneer je de boete betaalt dan komt er een aantekening op je strafblad. En wanneer je de strafbeschikking accepteert en betaalt dan kun je daar weer problemen mee krijgen wanneer je bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wil aanvragen. Een strafbeschikking staat dus gelijk aan het oordeel van een rechter.
Je hoeft de boete na het instellen van verzet niet te betalen. Het beste wat je dus kan doen is in verzet gaan. Verzet wil eigenlijk zeggen een bezwaar tegen de boete. Wanneer je dat indient dan komt de zaak voor de rechter.
De inhoud van een strafbeschikking
Een strafbeschikking is altijd schriftelijk (bij brief). In de brief moet het volgende staan:
- Uw naam en adresgegevens;
- Een omschrijving van een feit of een omschrijving van de gedraging waarvoor de strafbeschikking geldt en de tijd en plaats waar de gedraging plaatsvond;
- Wat het feit of de gedraging strafbaar maakt;
- De opgelegde straf en eventuele aanwijzing;
- De dag waarop de strafbeschikking is afgekondigd;
- Hoe u verzet aantekent;
- Informatie over uitvoer van de straf en/of aanwijzing (tenuitvoerlegging);
Typen strafmaatregelen
De OvJ kan geen gevangenisstraf opleggen. Er zijn echter genoeg andere gevolgen van de strafbare handeling:
- een taakstraf tot honderdtachtig uren;
- een geldboete;
- onttrekking aan het verkeer (in beslag nemen van voorwerp dat wordt vernietigd);
- de verplichting tot betaling aan de staat van een geldsom voor het slachtoffer;
- ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor ten hoogste zes maanden.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) int geldboetes namens (onder andere) het OM. Vaak ontvangt u dus een brief van het CJIB over het betalen van uw geldboete. Naast deze straffen zijn er bepaalde aanwijzingen die de OvJ kan opleggen:
- afstand doen van bepaalde voorwerpen
- het afgeven of de waarde voldoen van bepaalde voorwerpen
- voldoening aan de staat van een geldbedrag of het overdragen van voorwerpen waarmee het daarmee verkregen voordeel wordt opgeheven
- storting van een vast te stellen geldsom in het schadefonds geweldsmisdrijven of ten gunste van een instelling die zich ten doel stelt belangen van slachtoffers van strafbare feiten te behartigen, waarbij het bedrag niet hoger kan zijn dan de geldboete die ten hoogste voor het feit kan worden opgelegd
- gedragsaanwijzingen, waaraan gedurende een bij de strafbeschikking te bepalen proeftijd van ten hoogste een jaar moet worden voldaan
Een aanwijzing en straf kunnen worden gecombineerd, zoals een taakstraf met een gedragsaanwijzing of een boete met een gedragsaanwijzing.
Strafbeschikking = strafblad?
Een strafblad is een persoonlijk overzicht van strafbare feiten in het Justitieel Documentatie Systeem. U kunt uw strafblad zelf opvragen. Een gevolg van een strafbeschikking kan zijn een aantekening op uw strafblad.
Overtredingen staan niet altijd op het strafblad, misdrijven wel. Registratie van een overtreding is pas bij een boete van meer dan € 100. Daarnaast komen sommige overtredingen altijd op het strafblad, zoals openbaar dronkenschap. Bij wet is bepaald wat wel en niet op een strafblad komt te staan.
In alle gevallen moet u de strafbeschikking eerst accepteren voordat deze op uw strafblad komt. Ga dus niet zomaar over tot betalen! Accepteert u de strafbeschikking niet, dan kunt u in verzet.
Hoe lang heb ik tijd om in verzet te gaan?
Let op: de termijn voor verzet is kort, slechts twee weken (14 dagen). Zodra u de strafbeschikking ontvangt, heeft u twee weken voor verzet. Betaal niet als u in verzet gaat! Betaling van een geldboete betekent dat u schuld erkent. In verzet maakt u bezwaar tegen de strafbeschikking.
Hulp nodig?
Een strafbeschikking kan best ingewikkeld zijn. U weet misschien niet wat uw kansen zijn bij verzet. U denkt zelfs dat het misschien beter is gewoon te betalen, dan bent u er vanaf. Het is goed naar de strafbeschikking te laten kijken door een professional. Een jurist weet zijn weg in het strafrecht.
Neem contact met ons op. Wij adviseren u graag hierin.